Vg3 til Belgia og Frankrike

22.10.2016
For en fantastisk gjeng på en fantastisk tur!

En uke før høstferien dro 85 Vg3-elever og 11 i personalet på busstur nedover i Europa. I Brugge i Belgia bestemte bussen seg for å ta en liten hvilepause. Elever og personalet var fortsatt ved godt mot. Tog til byen Ypres var bare kjekt. Vi rakk sermonien ved Meningate som holdes hver kveld til minne om 1. verdenskrig. Krigen bølget lenge frem og tilbake i disse områdene.

Neste dag fikk vi tak i en fransk leiebuss med Jean Paul som gestikulerende sjåfør. Han fulgte oss helt til Paris og ble på tross av språkmessige komplikasjoner en integrert del av turfølget. Det var rørende og se hans tårer når han forlot oss ved Triumfbuen etter selfier med elever.

Sammen med Jean Paul besøkte vi en tysk kirkegård og allierte skyttergraver langs elven hvos tyskerne lå på den andre siden. Turen gikk videre til Normandie og minnesmerker fra den 2. verdenskrigen. Pegasusbroen, den provisoriske havnen i Arromanches og den amerikanske gravlunden ved Omaha beach gjorde inntrykk som setter spor.

Vel fremme i Paris brukte vi dagene til å få med oss Eiffeltårnet, Versailles, Sacre Coeur, Notre Dame, Place de la Concorde og mye mer. Paris er bare helt fantastisk i slutten av september med shorts og korte ermer i 20-25 grader og sol.

Til Jean Pauls store sorg var bussen "reparert" og vi reiste hjem på egenhånd. Han vill gjerne ha kjørt oss hjem til Norge. Utenfor Aachen i Tyskland stoppet vi på Mc Donalds for foring før nattkjøring. Personalet der hadde sin beste dag på jobb ever. Aldri hadde de fått inn så mange penger på under en time. :)

På morgenkvisten i Danmark ble vi gjort oppmerksom på at det var uvær i Skagerak og ferjene til Norge var innstilt hele dagen. Heldigvis klarte Aasbø travel å booke om via Fredrikshavn-Gøteborg. I Fredrikshavn fikk bussen på nytt assistanse og de klarte å fikse bussen så vi kunne komme oss helt hjem via Moss-Horten.

Tusen takk til Aabsø, Jean Paul, alle elever og personalet og ikke minst Frode som fløy til Gøteborg for å kjøre oss hjem når sjåførene hadde brukt opp kjøretiden sin.

Alle var vi enige om at det hadde vært en fin tur.

Vg3 til Belgia og Frankrike